Ägnade även denna dag åt symposiet "Assisting fertility"människor som önskar barn. Ett föredrag om reproduktion, etik och lagstiftning var extra intressant och viktigt. Här presenterade Niklas Juth, filosof, de invändningar som man brukar ta fram mot införandet av ny teknologi i syfte att tillgodose barnönskan hos par som är infertila av olika skäl. Skälen är att infertilitet inte skulle vara en sjukdom, att ny teknologi som IVF är onaturlig, att införande av sådan teknologi medför risk att man etiskt sett beträder det sluttande planet, att riskerna är oacceptabla och att den nya teknologin skulle kunna ta resurser från andra satsningar inom hälso- och sjukvården. Erfarenheten visar att ingen av dessa invändningar håller i längden.
Samma mönster har gällt inför införandet av hjärttransplantationer, fosterdiagnostik mm. Därför är det så viktigt att man inte sticker huvudet i sanden utan ser till att följande frågor besvaras när ny teknologi ser dagens ljus: Vad ska tillåtas, vad ska samhället stå för och varför.
Den andra frågan av intresse var att det behövs en utredning om värdmödraskap (surrogatmödraskap). Det finns kvinnor som inte har någon livmoder och där värdmödraskap skulle vara lösningen för ett par att få biologiska barn. Under en tid fick det genomföras i Finland, men sedan kom starkt motstånd mot detta från religiösa rörelser. Nu är dessa kvinnor hänvisade till livmodertransplantation och det är ett svårt ingrepp.
fredag 15 maj 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tack för att du arbetar med dessa frågor! Jag är en av de kvinnor utan fungerande livmoder. Men jag blev mamma ändå genom adoption.
SvaraRaderaSurrogatmödraskap är en komplicerad fråga, tycker jag. Den behöver definitivt utredas och genomlysas. Så här skrev jag på min egen blogg för en tid sedan:
http://helgasdagbok.blogspot.com/2009/03/hardhjartade-helga-om-surrogatsnyft.html
Att säga att livmodertransplantation är ett svårt ingrepp är bara förnamnet. Det har ju aldrig lyckats på människa, utan är bara på forskningsstadiet.
SvaraRaderaMenar du att detta ingrepp sker regelmässigt i Finland? Konstigt...
Martin
Hej Martin!
SvaraRaderaDet är det alternativet som lyftes fram vid Svenska Läkaresällskapets Berzeliussymposium om Assisting Fertility och där värdmödraskap lyftes fram som en bättre möjlighet.
Jag har inga egna litteraturreferenser utan refererar bara till det som fördes fram i diskussionen vid symposiet.
Barbro W
Värdmödraskap kan säkert fungera jättebra. Men vad händer om värdmodern drabbas av komplikationer eller till om med dör i samband med graviditet eller förlossning? Jag har en nära släkting som avled vid förlossningen, trots att hon inte hade några kända riskfaktorer överhuvudtaget. Att bära och föda barn är förenat med risker, även i den rika delen av världen. Vem bär ansvaret om värdmamman avlider eller drabbas av livslånga men?
SvaraRadera